Veres Mandy tanítványom volt, akit aligha tudok elfelejteni. Tehetséges, kedves, nyílt, érzékeny fiatalt ismertem meg benne, aki mintha már akkor arra készült volna, amit most fog megvalósítani. Lát és láttat.

Csepeli György, szociálpszichológus
2013. január. 16.

Nagy kék szemek villognak a szőke lobonc alól. A hang már a Vízöntő lemezekről is ismerős lehet, bár akkor még csak gyerekméretben. Azóta zenélt és komponált a ZUM-ban, Pupilla-ban, most éppen Panni Potter-ként szólózik, tanult és előadott (klasszikus) indiai táncot (Tri Gatu), de leginkább megteremtette a Cökxpon Ambient Fesztivált Trafóstul, Szigetestül, Liliom utcástul. Mindez egy nehéz súlyúnak semmiképpen sem nevezhető leányzóból pattant ki. Akit a délelőtti órákban egyre bővülő kutyafalka kíséretében láthatsz a hegyekben bóklászni.


Már óvodás korában verseket írt, amelyeket nagy mesemondóink is megirígyeltek (de azért kiadtak), szinkronszínészkedett és nagy mennyiségben tartott állatokat (a lakás keretein belül szabadon). Gimnáziumban saját zenekara volt (Franciszkópi szeletek), de az igazi nagy magára találás a ZUM formációban történt meg, amely ambient zenével kísérletezett: akusztikus hangszereket, fazekakat, köcsögöket, (és egyéb hangkeltő eszközöket) felerősítve és megeffektezve hoztak létre egy különleges meditatív atmoszférát. A zene élő előadása azonban különleges körülményeket, odafigyelést, akusztikát és háttér technikát igényelt. S mivel nem igen voltak ennek megfelelő előadói terek saját helyszínt kreáltak. Így született meg az első hazai ambient fesztivál.


Cserepes Panni is az az ember, aki nem ismer lehetetlent, és az álmait igyekszik a mindennapjai szerves részévé tenni. Így lett az ő csillebérci faházának pipafüstös, fűszeres, színes textilekkel dekorált és sokféle népek, kultúrák találkozására alkalmas kísérletezős magán-milliője sok ezreké akik az azóta rendszeressé váló ambient fesztiválokra látogattak (Trafó, Sziget Fesztivál, Fonó, Bárka, Millenáris, stb.). Cipőt le!, terülj el a párnákon, élvezd a füstölők és chai illatát, nézd a csillagokat, a vetítést vagy éppen saját lelked bugyrait, hallgasd a zenét, de ne merev háttal székre támaszkodva, hanem mint ahogy a levegőt szívod a tüdődbe… Ismerős, ugye?


Közben zenészként is kísérletezett, a Pupillában már elektronikus tánczenével, amit aztán külföldi koncerteken is népszerűsítettek, most pedig egyszemélyes formációban elektroakusztikus, downtempójú, ambient zenéket kreál (Panni Potter).


A fesztiválok sikere és az állandóan bövülő alkotói tábor inspirálták a következő lépésre: legyen egy fix hely. 2007-ben nyílt meg a Cökxpôn Café Theater a Boráros térnél. A belvárosi klubban már mindennapos fenntartási problémákkal is meg kellett küzdenie, harcok, parák, álmatlan éjszakák a fennmaradásért aggódva, s persze sorozatos kompromisszumok a régebbi célok, elvek, és a fennmaradás mentén. S a teremtő, alkotó, kisérletező lányból egyszerre csak főnök lett. A zenekari próbák, alkotás, művészi víziók sorra elmaradtak… lassan nem arról szólt a dolog amiről szólnia kellett volna. Így elengedte. Ahogy csodálatos lelkű kutyáival is tette az út során:  Csokival, Blanóval, Mókával.  A  Cökxpôn Café Theater idén januárban bezárt. De ahogy jöttek az új kutyák, a buddhista tanító vak kutyus Róka és Didi a jóságos dinamit, jönnek már az új álmok is. Most éppen a tánc világában kísérletezik: saját táncformációval, egyedi, fúziós formanyelvvel. Talán egy egész estés táncszínházi előadás, indiai-modern-árny tánccal, pszichedélikus zenével lesz a következő megvalósulási pont.


“Számomra mindegy, hogy milyen formában alkotok, zene, tánc, mozgókép, ugyanazt élem meg, és a mondanivalóm is ugyanaz.
Felületet, tükröt mutatok, amelybe ha belenézel, azt mutatja, ami benned és körülötted van, nem többet, nem kevesebbet.”  

 

Linkek:

Pupilla

www.myspace.com/pupillamusic

www.soundcloud.com/pupilla

Panni Potter

www.myspace.com/pannimusic

Tri Gatu

http://www.facebook.com/pages/Tri-Gatu/487687414616215

Cökxpon

http://www.cokxponambient.hu

www.facebook.com/cokxpon

 

 

 

 


Blog

Elkezdtem a szüleimmel felvenni családunk történetét. Nekem sem könnyű ez. Nehezebben állom meg, hogy ne bőgjem el magam egy-egy olyan pillanatban… Ugyanakkor csodálatos, hogy akár egyetlen ilyen beszélgetés mennyire át tudja festeni a bennem élő képeket a múltamról, a rokonaimról, a hozzájuk fűződő kapcsolatomról és persze saját magamról. Hogy mennyi minden NEM véletlen.


Kapcsolat:
Veres Mandy Holdkő     T.: 06 70 517 2995     E-mail: mandy@eletedregenye.hu
english