Veres Mandy tanítványom volt, akit aligha tudok elfelejteni. Tehetséges, kedves, nyílt, érzékeny fiatalt ismertem meg benne, aki mintha már akkor arra készült volna, amit most fog megvalósítani. Lát és láttat.

Csepeli György, szociálpszichológus

Küldetés

Számomra a Nagymamám mutatta meg, hogy mekkora kincs, ha valaki át tudja adni élete meghatárzó pillanatait, kalandjait, tanulságait. Ő megtette. Átadta nekem. Én pedig szeretném továbbadni. De nem csak a saját történetemet a saját gyerekemnek. Hanem Neked szeretném átadni az átadás képességét. Hogy a legegyedibb, legszemélyesebb ajándékot adhasd és készíthesd magadnak, és azoknak, akiket igazán szeretsz.Imádtam a Nagymamámat. Fantasztikus nő volt. Elképesztő élettel, történetekkel. Szeretett mesélni és nem lehetett nem figyelni rá. A nyolcvanas éveiben járt már, amikor egy videó kamera került a környezetembe és beszélgetéseinket elkezdtem rögzíteni. Akkor még nem vezérelt konkrét cél. Jött a vasárnap, mi mentünk ebédelni és vittük magunkkal a kamerát is. Gyűltek az anyagok, vágatlanul, nézetlenül. 2011 nyarán, 93 és fél éves korában elment a Nagymamám. A búcsúztatójára, elsősorban azonban a fájdalmunk enyhítésére a videó felvételekből egy ötven perces rövidfilmet vágtunk össze, fotókat illesztettünk bele, zenét raktunk alá. A búcsúztatóján a kisírt arccal érkező barátok vonásai lassan kisimultak, nyugalom és öröm lett rajtuk úrrá, ahogy nézték, hallgatták Nagyit amint a képernyőről hozzájuk beszél. Velünk volt. Velünk maradt.

 

Azóta is, ha hiányérzetem támad, csak berakom valamelyik kazettát és egy kicsit újra az unokája lehetek.

 

Nem mindenki beszél ennyire könnyedén, mint az én Nagymamám. Megfelelő kérdezéstechnikával azonban a nehezebben megnyíló, a szavakkal szűkmarkúbban bánó embereket is beszédre lehet késztetni.

 

Azt is megfigyeltem, hogy sokszor egy idegennel szemben jobban megnyílnak az emberek, mint közeli hozzátartozóik előtt. Régen őrzött titkok látnak napvilágot, ki nem mondott szavak hangzanak el, amelyek talán az egész életüket megváltoztatták volna, ha a megfelelő időben és környezetben szólalnak meg. Ilyen mélységekig is eljuthatunk, ha van elég időnk a merülésre.

 

Sokszor nem is tudjuk, hogy életünk milyen furcsa módokon ismétli meg elődeink sorsát. Szokásaikat, küzdelmeiket szinte tudattalanul vesszük át. Bármilyen formáját választjuk is önismeretünk elmélyítésének, a sort családunk megismerésével érdemes kezdeni. Előbb-utóbb, úgyis oda érünk vissza.


Az alábbi felvétel közel 10 éve készült az akkori technikai adottságok közepette.... Ma már jobban fel vagyunk szerelve. A mostani videókat itt nézheted meg.


 


Blog

Elkezdtem a szüleimmel felvenni családunk történetét. Nekem sem könnyű ez. Nehezebben állom meg, hogy ne bőgjem el magam egy-egy olyan pillanatban… Ugyanakkor csodálatos, hogy akár egyetlen ilyen beszélgetés mennyire át tudja festeni a bennem élő képeket a múltamról, a rokonaimról, a hozzájuk fűződő kapcsolatomról és persze saját magamról. Hogy mennyi minden NEM véletlen.


Kapcsolat:
Veres Mandy Holdkő     T.: 06 70 517 2995     E-mail: mandy@eletedregenye.hu
english