Veres Mandy tanítványom volt, akit aligha tudok elfelejteni. Tehetséges, kedves, nyílt, érzékeny fiatalt ismertem meg benne, aki mintha már akkor arra készült volna, amit most fog megvalósítani. Lát és láttat.

Csepeli György, szociálpszichológus

Rólam

18 éve kérdezek “hivatalosan”. Szüleim nyomdokán haladva újságíróként kezdtem. Faggattam művészeket az ambícióikról, hírességeket a magánszférájukról, professzorokat a tudományukról.


Beszélgettem Dorelies-szel, aki az amszterdami egyetemen tanított a leszbikusság történetéről, divat és nem identitás kapcsolatáról és arról, milyen volt egy női kommunában élni a nyolcvanas évek Hollandiájában egy régi csatorna partján.

Mahoney, az ibizai tűztáncos lány két fellépés között a világbékéről mesélt. S arról, hogyan lesz elfogadó és ítéletmentes az az ember aki állandóan úton van, aki Balin ruhákat tervez, Indonéziában jókat eszik, Ibizán kocsmát nyit, időnként hazaugrik Új-Zélandra lovagolni és közben végignyargal Európa nagyvárosain: Londonban csizmát vesz,  Amszterdamban megünnepelni a királynő születésnapját.Ezek a cikkek leginkább női magaznokban jelentek meg (Cosmopolitan, Magyar Hírlap Magazin, Amazona.hu, Elle).
Büszke vagyok arra, hogy még legkezdőbb koromban sem dobta vissza egyetlen interjúalanyom sem a cikkemet. Mindig azt írtam le, ami elhangzott.

 

Aztán az egyetem szele és szociológus diplomám a közvélemény és piackutatás felé sodort.

Egyénekkel és csoportokkal is beszélgettem arról, hogy miért szeretnek egy tévéműsort jobban mint egy másikat, miért hitelesebb Friderikusz Sándor, mint Malek Miklós, melyik politikus szavát hiszik igazabbnak, milyen kampány hatására lógnának kevesebbet a metrón, vagy használnának gyakrabban óvszert. Kevés olyan hétköznapi vagy éppenséggel érzékeny téma van a világon, amivel valamilyen formában ne találkoztam volna. 18 évbe sok minden belefér…

 

Aztán tanítani kezdtem, az ELTE Szociológia Karán, később a KÖZGÁZ Vezetőképzőjében, hogy mindezt a tudást másoknak is átadjam. A kulcs azt hiszem a figyelem. Kíváncsiság, nyitottság, elfogadás, megértés és struktúrált haladás egyfajta kombinációja. S ami a legnehezebb a kérdezésben az talán pont a hallgatás.


Mostanra ért meg bennem a szándék, hogy tapasztalataimat ne a magazinok és cégek üzleti, vagy a tudományos élet zártabb világa hanem mindannyiunk szolgálatába állítsam. Értéket teremteni. Adni. Átadni.

 

  

 

 


Blog

Elkezdtem a szüleimmel felvenni családunk történetét. Nekem sem könnyű ez. Nehezebben állom meg, hogy ne bőgjem el magam egy-egy olyan pillanatban… Ugyanakkor csodálatos, hogy akár egyetlen ilyen beszélgetés mennyire át tudja festeni a bennem élő képeket a múltamról, a rokonaimról, a hozzájuk fűződő kapcsolatomról és persze saját magamról. Hogy mennyi minden NEM véletlen.


Kapcsolat:
Veres Mandy Holdkő     T.: 06 70 517 2995     E-mail: mandy@eletedregenye.hu
english