Veres Mandy tanítványom volt, akit aligha tudok elfelejteni. Tehetséges, kedves, nyílt, érzékeny fiatalt ismertem meg benne, aki mintha már akkor arra készült volna, amit most fog megvalósítani. Lát és láttat.

Csepeli György, szociálpszichológus

Rólam mondták még

Ha annak idején én tudtam volna a szüleimről és a nagymamámról ilyet készíttetni, most, hogy már évtizedek óta nincsenek velem, biztosan nagyon gyakran megnézném. Egy fénykép nem ugyanaz, egy hangfelvétel nem ugyanaz.

Így nem felejtődnek el a fontos családi emlékek. Biztos vagyok benne, hogy akinek fontos a múlt, a gyökerek, a családtörténet és az, hogy szeretteink örökké velünk legyenek és ne csak gondolatban, hanem élőben, csináltassa meg. Nem is gondolná az ember, hogy a későbbiekben milyen kincs van a birtokában.

Kardos Anikó, interjúalany
Rögtön este megnéztük. Nagyon jó lett, sok újdonságot mondott.

Ügyesen kérdeztél. Illetve ügyesen nem kérdeztél, én nem tudtam volna megállni hogy hallgassak néha.

Tök jó lett. Nagyon jó lesz Hannának és Ábelnek megnézni majd. Köszi nagyon!

Molnár Eszter, lakberendező

Csodálatos év volt - nagymamák, szomszédok, egykori tanárok mesélték nekünk el az életüket. Ők is sírtak, mi is sírtunk, ők is nevettek, mi is nevettünk. Nem is tudja az ember, mennyi kincset rejt az élete, míg fel nem tesznek neki értő kérdéseket. Veres Mandy annak a bizonyos csodálatos évnek egyik kérdezője volt: forduljanak hozzá, fedezzék fel a saját történetüket.                                              

Babarczy Eszter, esztéta

 

 

 

A riport kapcsán jó volt újra átélni az elmúlt évtizedek emlékeit a gyerekkortól napjainkig. Jó volt emlékezni azokra, akik már nincsenek közöttünk, és azokra az időkre, amikor még gyermekeim csak bontogatták szárnyaikat A riport kapcsán szinte magma előtt láttam életem eseményeit és sorsom alakulását. Magam is meglepődtem, mennyire bennem élnek ezek az események amelyek a riport alatt a felszínre kerültek A riport készitője szinte észrevétlenül tette fel a kérdéseket, ami a visszaemlékezést gördülékenyé tette. Tudom hogy minden nem került emlitésre ami a 76 év alatt megtörtént, de ezek vagy már idejét múltak vagy nincs jelentőségük. Remélem ha egyszer szeretteim előveszik a rólam készült riportot, szeretettel gondolnak majd rám, és egy kicsit visszaidézik a múltat melyet megváltoztatni nem lehet .

Pali bácsi, interjúalany

 

 

Mandyval közel 10 éven keresztül dolgoztam együtt piac- és társadalomkutatásokban – és remélem, legalább még egyszer 10 évig fogok is.

Munkám során sokfajta kutatóval, sokféle interjúkészítővel dolgoztam együtt, de biztos vagyok benne, hogy soha senkit nem láttam, aki hozzá fogható lenne. Nem ismerek mást, aki ilyen sokfajta helyzetben lenne képes empatikusan és őszinte odafigyeléssel fordulni beszélgetőtársa felé, miközben egy percre sem téveszti szem elől a beszélgetések célját. Nem ismerek mást, aki ilyen sokfajta emberrel és helyzetben találta már meg a hangot partnereivel. Nem ismerek mást, aki ennyire természetesen teremt oldott, őszinte hangulatot a beszélgetésekhez – bármilyen kényes (vagy rosszabb esetben: unalmas) témáról is legyen szó. Nem ismerek mást, aki ennyire mestere lenne annak, hogy érdemes beszélgetni – nyitottan, teljes odafordulással, érzékenyen, támogatva ; és aktívan, lényeglátóan, őszintén is.

Emiatt nem is lep meg, hogy ebbéli tehetségét más területeken is kamatoztatni szeretné – biztos vagyok benne, hogy nem csak a felvételek nézői, de a (élet)történetek elmesélői is fontos, szép emlékként gondolnak majd vissza ezekre a beszélgetésekre. Sok sikert!

Marián Andor, piackutató

 

 

Mandy kedves, kreatív, kíváncsi. Sokszor dolgoztam vele, de mindig úgy, hogy másokat kérdezett. Nem bánnám, ha egyszer nekem tenne föl kérdéseket, és biztosan szívesen válaszolnék, mert nagyon tud figyelni.

Hann Endre, közvéleménykutató
Mandy nem elégszik meg a felszínes válaszokkal. Nem kérdez, hanem beszélget és így mindig eljut a dolgok mély rétegeibe. Ezt a különleges tudását próbáltam ellesni tőle az ELTÉ-n, amikor tanított.

Kőrösi Gábor, TV2 Tények Reggel műsorvezető

 

 

Mandy első éves szociológus hallgatóként az első előadásom után odajött az előadói emelvényhez, rám nézett, és kérdezett. Ennek 18 éve, és ma is előttem van a tiszta, elfogulatlanul kíváncsi tekintete.

Síklaki István, szociálpszichológus


Blog

Elkezdtem a szüleimmel felvenni családunk történetét. Nekem sem könnyű ez. Nehezebben állom meg, hogy ne bőgjem el magam egy-egy olyan pillanatban… Ugyanakkor csodálatos, hogy akár egyetlen ilyen beszélgetés mennyire át tudja festeni a bennem élő képeket a múltamról, a rokonaimról, a hozzájuk fűződő kapcsolatomról és persze saját magamról. Hogy mennyi minden NEM véletlen.


Kapcsolat:
Veres Mandy Holdkő     T.: 06 70 517 2995     E-mail: mandy@eletedregenye.hu
english